През 1868г. формираната чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа прекосяват

...
През 1868г. формираната чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа прекосяват
Коментари Харесай

На този ден: Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа прекосява Дунава

През 1868г.  формираната чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа прекосяват Дунава  край село Вардим и влизат в България в опит за повдигане на общонародно въстание. За три дни влизат в три багра с башибозуци и постоянна армия. Успяват да отхвърлен офанзивите, макар че врагът ги превъзхожда по бройка.
Прочетете още
На 9 юли, покрай село Вишовград, Търновско, биват атакувани от 4-хилядна войска. На моменти се стига до ръкопашен пердах с многочисления зложелател и броят на боеспособните четници понижава до 85 индивида. Дочакала нощта, четата се изтегля на север и с обходен маньовър поема към планините, само че не съумява да скрие следите си.

На 13 юли доближават до село Дебел дял, където оставят ранените. Останалите съумяват да доближат Стара планина, като група от 14 – 15 индивида изостава и се отделя. Последните тридесетина души, отпред с Хаджи Димитър на 18 юли 1868 година стигат връх Бузлуджа, където са обградени от постоянни турски елементи в състав към 700 индивида. Сражението продължава повече от три часа, на остатъците от четата са нанесени тежки загуби, в гневния пердах е погубен и Хаджи Димитър. Оцелелите десетина четници вършат опит да пробият кордона на турските войски, само че от тях се измъкват единствено четири индивида. Войводата Стефан Караджа умира на 31 юли от раните си в пандиза.



Първата сполучлива имунизация  е направена през 1885г. В началото на 80-те години на 19-ти век Луи Пастьор изследва съдбовната за хората болест бяс. Той съумява да сътвори и ваксина против вируса, който я предизвиква. Първата сполучлива имунизация е през 1885 година. Тогава основоположникът на микробиологията избавя живота на 9-годишния Жозеф Майстер, който бил ухапан от лудо куче.

Откритието получава интернационална популярност. Две години по-късно е открит Института „ Пастьор “, чиято първична цел е битката против бяса. Луи го оглавява до гибелта си. 

Днес се отбелязва  Световният ден на целувката.  Той за първи път се чества във Англия през 1988 година. Не е явен произходът, само че някои я свързват с ритуала, при който бозайниците хранят дребните си в устата. Смисълът и смисъла ѝ са тематика за размисъл най-вече на поети и музиканти, само че и някои учени. Установено е, че честото целуване удължава живота с към пет години. Нещо повече - то ни прави по-щастливи. Причината е, че, когато се целуваме, тялото ни отделя голямо количество от хормона на щастието - ендорфин.


Петър Младенов

През 1990г.  първият президент на България Петър Младенов подава оставка  след публичен напън, поради изречената фраза „ По-добре е танковете да дойдат “. Младенов е на поста от 3 април 1990г. до 6 юли 1990г. Проведени са първите демократични избори в България и на 1 август 1990г. за президент е определен Желю Желев. 

Българският град  Велинград отбелязва своя празник през днешния ден.  Отбелязва се всяка първа събота на юли. С Решение 158 от 23 януари 1948 година и Постановление 4 на Министерски съвет, обнародвано на 5 февруари 1948 година, селата Лъжене, Каменица и Чепино се сплотяват в едно населено място, оповестено за град – Велинград.

Рожден ден честват президентът на Съединени американски щати  Джордж Буш - младши , актьорът  Силвестър Сталоун  и актрисата  Ева Грийн


Силвестър Сталоун
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР